Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 2. 2023

Jak se o miniprasátko starat

 

 

 

 

 

Bydlení pro prasátko

Prasátko může žít v bytě, ale myslete vždy na to, že je to pořád "prase" - tzn. je důležité zajistit mu dostatečný pohyb a doma Vám může hravě něco sežrat.

Prasátko žijící venku potřebuje zateplenou boudičku, nebo alespoň přístřešek vystlaný velkou vrstvou slámy, do které se schová, když je mu zima. Určitě potřebuje i výběh, kde se bude moct denně pohybovat. Pokud Vás prasátko bude poslouchat, uděláte mu radost, když ho pustíte i na volno, mimo výběh. Ale dejte si pozor, jsou to mazáci a brzy zjistí, že na místech, kde nemáte plot, mohou utéct 

Strava

Prasátka krmíme 2x denně. Snažíme se jim dávat co nejvíce zeleniny a ovoce (můžeme jim vlastní müsli). Sem tam dostanou i zbytky, ale s tím opravdu šetříme, protože se snažíme udržet je v co nejlepší kondici. Jednou za čas se určitě vyplatí dát prasátkům nějaké vitamíny, které jsou určené jen pro prasátka, aby dostala ve stravě vše, co potřebují.

Přes léto stačí prasátkům prý jen tráva, přes zimu žerou místo trávy seno.

Čistota

Prasátka obecně jsou velmi čistotná - naučí se zpravidla chodit na jedno místo na WC a Vám tím velmi usnadní úklid :-). Pokud máte prasátko doma věřím, že se brzy naučí, že se na záchod chodí jen ven. 

                                     Five Extraordinary Facts About Pigs | Animal Equality UK