Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 2. 2023

Plemena koček

 

 

 

 

 

Britská kočka

Jsou ideálním plemenem na chov v bytě pro svou vyrovnanou a přátelskou povahu. Jedná se sice o nekomplikované plemeno, je však důležité kočce vytvořit rozmanité prostředí s možností škrábání, hraní, ukrývání či odpočívání. Jelikož kočky milují šplhání, nejlepší volbou je škrabací strom, který se rozkládá nejen do stran, ale i do patra.

                                                                           Britská krátkosrstá kočka | plemena koček v magazínu zoohit!

Mainecoon (Mainská mývalí kočka)

Jedná se o velmi přátelská, společenská a mazlivá zvířata, která vyžadují mnoho pozornosti. Velice často si s vámi budou „povídat“, vydrží celý den mňoukat. Lze je chovat jako čistě domácí kočky, a proto jsou vhodné i pro zaměstnané osoby. Jsou to velice šikovní lovci, jsou inteligentní, aportují a mají rádi vodu.

Zajímavost – Mainská mývalí kočka je známá jako první americká výstavní kočka.

                                                                       Mainská mývalí kočka je tichá a dokáže se naučit chodit na vodítku - ZoOo.cz

Siamská kočka

Jsou označovány jako psi mezi kočkami. Toto označení vzniklo proto, že tento druh kočky se nechá částečně vycvičit. Opět se jedná o velice společenské plemeno, které má potřebu se neustále projevovat. Mají velmi silné sociální cítění, a proto je vhodné ji chovat ve dvou. Mají vrozenou inteligenci a jsou dobromyslné. Milují teplo, a proto je nejčastěji najdete na topení či jiných teplých místech.

                                                                       Siamská kočka diskuze - Kočky - Atlaso forum

Perská kočka

Toto plemeno nijak neprahne po venkovním prostředí, a proto je vhodné do domácnosti. Jedná se o kočku klidné povahy, která miluje mazlení a tulení. Jelikož mají perské kočky opravdu dlouhou srst, je třeba si promyslet před pořízením, zda na péči o ni budeme mít dostatek času. Také je důležité podávat pastu, nebo kočičí trávu, která zabrání vzniku tzv. hairballů.

                                                                Perská kočka: Královna mezi kočkami | Blesk.cz

Ragdoll

Jsou považovány za velice společenská zvířata. Jsou dobromyslné, mírumilovné a ochotné se učit. Doporučuje se mít k tomuto plemeni ještě alespoň jednoho dalšího kočičího kamaráda či kamarádku.

Zajímavost – Nejedná se pouze o mladé plemeno, ale také první kočičí plemeno, které bylo patentováno.

                                                                 Ragdoll – kočičí plemeno, historie chovu, vzhled, povaha, péče | Mazloun.cz

Bengálská kočka

Bengálky jsou velice aktivní a temperamentní zvířata. Jsou považovány za důvěřivé, pozorné, zvědavé, chytré, poslušné a přátelské. Kromě mazlení a běžného hraní se doporučuje práce s clickerem. Milují vodu a šplhání. Kvůli jejich časté dominanci není vhodné soužití s jinými teritoriálními kočkami. Neměla by však zůstávat sama – vhodnými společníky jsou perské nebo britské kočky.

Zajímavosti – Vystavovány mohou být pouze čistokrevné bengálské kočky ze čtvrté generace F4. Některé chovné kluby a asociace nemají k těmto hybridním plemenům kladný postoj a plemena, která pocházejí z divokých koček neuznávají. Jako kočky divoké jsou bengálky generace F1 až F4 chráněny zákonem a v Německu pro jejich chov platí zvláštní pravidla.

                                                             Kočka Bengálská - Pet Amour

Sphynx

Velmi dobře se snáší s dětmi a jsou hravé, inteligentní, přítulné a důvěřivé. Vyžadují neustálou pozornost a jsou závislé na člověku. Doporučuje se pořídit k tomuto plemeni dalšího kočičího či psího kamaráda, jinak by mohly sphynx kočky propadat stresu a poruchám chování.

                                                               Sphynx | Labet.cz

Ruská modrá kočka

Jsou považovány za mírně aktivní plyšové kočky. Potřebují dostatek aktivit, jelikož milují výzvy a zábavu. K usměrnění tohoto typu kočky je vhodné používat clicker a mít cílený výcvik. Doporučuje se chov ve dvou a druhá kočka může být jiného plemene, jelikož ruská modrá je velmi přátelská a společenská.

Zajímavost – Ruská modrá kočka je jediné známé plemeno s dvojitou srstí – krycí srst i podsada mají stejnou délku.

                                                                          Kočičí plemena: Ruská modrá kočka | Ábíčko.cz

Norská lesní kočka

Mají nenáročnou povahu, jsou hravé, atletické a velmi vyrovnané, proto se hodí do rodin s dětmi. Nemají problém s ostatními kočkami, malými zvířaty či psy. Vzhledem ke své síle výborně skáče a šplhá. Není vhodné ji chovat jako jedináčka. Jejich srst vyžaduje vyčesávání alespoň jednou za týden.

Zajímavosti – Je vhodná při socializaci v mateřských školách. První norská lesní kočka byla vystavena roku 1938 v Oslu. Pro vývoz byly schváleny pouze kočky ze čtvrté generace.

                                                              Norská lesní kočka - Atlas koček | iFauna.cz

Burmilla

Jedná se o kočky vyrovnané a nejsou agresivní ve společnosti jiných koček. Jsou inteligentní, hravé, aktivní, trpělivé a velice přítulné. V mnoha ohledech připomíná psa a vytváří si velice úzký vztah se svým majitelem. Je učenlivá a schopná se naučit některé základní povely včetně aportování. Jsou vhodné do rodin s dětmi.

                                                              Burmilla – Krmivo Brit